Gibson 2017 innovaties, HP en T

Wat is er nieuw aan de Gibsons van 2017? En waarin verschillen de uitvoeringen T en HP?

De nieuwe Gibsons voor 2017 zijn in aantocht. In een vorig artikel stelden we de nieuwe modellen al kort aan je voor. Hieronder gaan we wat dieper in op de verbeteringen die Gibson dit jaar doorvoert, en ook wat de verschillen zijn tussen de T ('Traditional') en HP ('High Performance') lijnen.

Body en Brug

Nieuw voor 2017 is de nieuwe gewichtsbesparende methode 'Ultra-Modern weight-relief' op de Les Paul Standard, Les Paul Studio en Les Paul Faded gitaren. Dit maakt de gitaren behalve lichter ook resonanter. Ook de aluminium brug en het staartstuk zijn lichtgewicht. De brug is met vernieuwde stalen pootjes en duimwieltjes in de body bevestigd, wat voor een betere trillingsoverdracht zorgt - en dus het geluid en de sustain van de gitaar verbetert.  

Hals

De halzen van de nieuwe Gibsons hebben een dikkere toets met afgeronde ('rolled') randen, zowel op de modellen met als zonder binding. De frets zijn gepolijst. Samen zorgt dit voor een comfortabel en ingespeeld gevoel.

Uiterlijk en extra's

Voor 2017 heeft Gibson enkele nieuwe kleuren beschikbaar. Ook is de 'case candy' bij een 2017 verbeterd: de gitaren worden geleverd met een leren gitaarband, een Gibson multi-tool en een microvezeldoekje voor het onderhoud van het instrument.

Traditional vs High Performance

Zoals we ook al schreven in ons vorige artikel: de meeste modellen zijn te krijgen in twee uitvoeringen: 'Traditional' of 'High Performance', te herkennen aan de toevoeging T of HP aan de naam van de gitaar. Sinds 2016 brengt Gibson hun gitaren in deze twee lijnen uit, om zowel vintage-georiënteerde gitaristen als liefhebbers van moderne innovaties te kunnen bedienen.

Het meest opvallende verschil zit hem nog altijd in de stemmechanieken: de HP-modellen zijn uitgerust met het vernieuwde G-Force systeem, waarmee je gitaar met een druk op de knop zichzelf kan stemmen; de T-modellen hebben traditionele, handmatige tuners. Er zijn echter nog meer verschillen.

Nieuwe extra innovaties voor de 2017 HP-modellen

Los van de automatische tuners en de andere verschillen die er ook vorig jaar al waren tussen de HP en de T (daarover hieronder meer), komt Gibson met een paar nieuwe innovaties die uniek zijn voor de HP-modellen van 2017. 

  • De brug van de HP modellen heeft nu 'locking' duimwieltjes en het staartstuk heeft nu 'locking studs'. Dit zorgt ervoor dat de afstelling van de gitaar stabieler is.

  • De elementen op de HP modellen hebben een hogere output dan die op de T modellen, waardoor ze beter geschikt zijn voor geluiden met veel gain.

  • Cosmetisch is er ook het een en ander veranderd: de HP-modellen hebben nu verchroomde knoppen, elementringen en een verchroomde elementschakelaar en trekstangkapje.

 

Overige verschillen tussen de HP en de T

Er zijn nog meer verschillen van de HP ten opzichte van de T-uitvoering, die Gibson heeft overgenomen van de 2016-modellen. Dit zijn de belangrijkste:

  • De in hoogte afstelbare titanium topkam, die tegelijk dienst doet als nulfret. Hiermee is de actie van de gitaar preciezer af te stellen en is er minder klankverschil tussen een open snaar en een gefrette snaar.

  • De bedrading is anders dan de T-modellen, waardoor in theorie het geluid puurder wordt weergegeven.

  • De toets op een HP is een fractie breder dan die op een T, waardoor je meer ruimte hebt voor solowerk.

  • De hiel op een HP is afgerond, waardoor je hand meer ruimte heeft bij de hoogste frets.

  • De HP heeft aan de binnenkant een stel DIP-switches, waarmee je preciezer het geluid van de pickups en de functie van de push-pull knoppen kunt afstellen.

Wil je meer informatie naar aanleiding van dit artikel, aarzel dan niet om ons een e-mail te sturen of je vragen te stellen per telefoon of bij een kopje koffie in onze winkel!