100 jaar Dreadnought

100 JAAR DREADNOUGHT GITAREN

Het dreadnought model is één van de, zo niet het populairste model onder de akoestische gitaren. Oorspronkelijk is dit model bedacht door Martin en vernoemd naar de gelijknamige klasse Britse slagschepen uit de Eerste Wereldoorlog welke de grootste ter wereld waren op dat moment. 100 jaar nadat het eerste dreadnought model uitgebracht werd, vormt dit model voor de meesten het standaard beeld wanneer men denkt aan de western akoestische gitaar.

DE GESCHIEDENIS

Hoewel Martin de originele ontwerper was voor dit model gitaar, was dit niet voor hun eigen assortiment. De dreadnought was namelijk speciaal ontworpen voor de Oliver Ditson Company en werd vanaf 1916 dan ook voor het eerst onder de naam Oliver Ditson op de markt gebracht tot het einde van de jaren 20 toen het bedrijf failliet ging. Hoewel dit dus de eerste dreadnoughts waren hadden ze nog een iets ander uiterlijk dan de gitaren die we tegenwoordig associëren met de naam dreadnought. Zo was de body iets langer, de hals breder, begon de body al bij de 12e fret en was de kop meer geïnspireerd op klassieke gitaren.

Door de jaren heen heeft de dreadnought vele variaties gekend, en opkomsten van verschillende artiesten hebben de types beïnvloed op meerdere niveau’s. Misschien wel het beroemste type, de D-45, is ontstaan dankzij country zanger Gene Autry die bij Martin aankwam met het verzoek een gitaar te bouwen die leek op die van zijn idool Jimmie Rodgers, maar dan iets groter. Net als alle vroege dreadnoughts had deze echter nog een iets kortere en bredere hals.

Inmiddels vormt de langere hals en reguliere akoestische gitaarkop de standaard wat betreft het dreadnought model en wordt nagenoeg ieder type volgens die standaard gebouwd. Deze standaard is door nagenoeg alle grote gitaarbouwers ter wereld overgenomen om er hun eigen twist aan te geven.

Dreadnought gitaren staan er om bekend een krachtig geluid te leveren, rijk aan boventonen. Hoewel iedereen het erover eens is dat de dreadnought gemaakt is om akkoorden mooi gedefinieerd en luid te projecteren, is het algemeen bekend dat de dreadnoughts alleskunners zijn. Of je nu meer een solistische fingerstyle-gitarist bent, of juist meer van slaggitaar houdt.

MARTIN DREADNOUGHT JUNIOR

De Dreadnought bestaat inmiddels alweer 100 jaar en is niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Vele artiesten zijn verliefd op dit enorme model met zijn eveneens enorme geluid, maar in een wereld van zo veel uitersten en verschillen moet er voor iedereen een optie zijn. Voor mensen die graag een fantastisch instrument op reis willen nemen, of simpelweg voor mensen met een kleiner postuur introduceert Martin de Dreadnought Junior. 

 

EEN LEGENDE, BESPEELBAAR VOOR IEDEREEN

Lang niet iedereen heeft handen die groot genoeg zijn om de beestachtige Dreadnought te kunnen bespelen, maar waarom zouden deze mensen niet ook een volwaardig instrument mogen hebben? Zo dacht Martin er ook over en introduceerde het afgelopen jaar de Dreadnought Junior. Laat je niet door zijn naam in de war brengen, hoewel deze gitaar natuurlijk zeer geschikt is voor de serieuze kindergitaristen onder ons, is dit een volwaardige gitaar maar dan in een iets kleiner formaat. De gitaar valt wat betreft zijn grootte precies tussen een full-size Dreadnought en de Little Martin serie in en heeft daarmee de ideale tussenmaat om het gat tussen de twee op te vullen.  

 

ENKEL DE BESTE MATERIALEN

Zoals we gewend zijn van Martin worden ook voor de Junior de beste massieve houtsoorten gebruikt. Zo zijn de zij- en achterkant gemaakt van schitterend Sapeli en zit er een Sitkasparren top op. De body wordt verstevigd door middel van “X-brace” ribben, een techniek die al van oudsher de beste resultaten voor akoestische gitaren oplevert. Dit alles zorgt voor een klank zoals je die enkel van Martin kent die door middel van de ingebouwde Fishman Sonitone pickup en voorversterker zeer natuurgetrouw versterkt kan worden.